Professionals

STABU bestekteksten

In bestekteksten is vaak weinig aandacht voor woning- en gebouwautomatisering. Als bestekken eenmaal vastliggen, is het voor system integratoren en installateurs moeilijk om ideeën voor woning- of gebouwautomatisering nog in bestekken te verwerken. Terwijl juist een vroegtijdige integratie en implementatie essentieel is om de voordelen van woning- en gebouwautomatisering ten volle te benutten.

Download heldere omschrijvingen 
Om te zorgen dat automatisering van woningen en gebouwen al vroeg in het ontwerpproces de benodigde aandacht krijgt, hebben STABU en KNX Nederland samen een basisstructuur opgesteld voor bestekteksten voor woning- en gebouwautomatisering. Architecten, adviseurs en bestekschrijvers kunnen daarmee een heldere, fabrikant-onafhankelijke omschrijving van woning- en gebouwautomatisering downloaden. In STABU Bouwbreed klikken zij simpelweg de onderdelen aan die zij willen benoemen. STABU Bouwbreed wordt veel gebruikt om projecten te bedenken en uit te werken. Zelf een beschrijving bedenken is op deze manier niet meer nodig.

Tientallen functiegerichte bestekteksten 
Om de markt op weg te helpen, zal KNX verschillende, uitgewerkte voorbeelden van bestekprojecten uitwerken. De eerste twee basisstructuren zijn hier binnenkort te downloaden: het format voor de automatisering van een eengezinswoning en van een klein kantoorpand.

In de toekomst gaan STABU en KNX Nederland nog meer prefab-bestekprojecten uitwerken en beschikbaar stellen. Denk bijvoorbeeld aan universele bestekteksten voor ruimteregeling in een zorgwoning en de sturing van verlichting op basis van aanwezigheid. Er zijn vele tientallen functiegerichte bestekteksten te bedenken.