Professionals

KNX aanwezig op vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer

Op 25, 26 en 27 januari was KNX Professionals aanwezig op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer, die plaatsvond in de Jaarbeurshal in Utrecht. Vertegenwoordigers van KNX stonden tijdens de beurs bij de stand van KNX klaar om belangstellenden te informeren over de mogelijkheden en voordelen van de KNX-producten. Verder verzorgde KNX op 26 januari ook een minisymposium met drie lezingen van twintig minuten.

Op alle drie de beursdagen waren vertegenwoordigers van KNX aanwezig op de stand van KNX om geïnteresseerden in te lichten over de producten en diensten van KNX. Op de tweede beursdag organiseerde KNX daarnaast een minisymposium met drie lezingen van professionals uit het werkveld.

Energiebesparing met KNX
De eerste spreker was Wouter van den Bos. Hij ging in op de vraag hoe KNX een rol kan spelen om gebouwen efficiënter om te laten gaan met energie, teneinde de CO2-uitstoot te beperken. Van den Bos behandelde hierbij de verschillende manieren om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen en gaf concrete voorbeelden hoe energie bespaard kan worden met gebouwautomatisering. Uiteraard kwam daarbij de rol van KNX ook aan de orde. Zo liet Van den Bos zien hoe gebouweigenaren met een KNX-systeem eenvoudig gegevens van alle apparatuur in het gebouw of de woning kunnen verzamelen. Op deze manier is kan men snel defecte apparaten signaleren en besparingsmogelijkheden achterhalen.

Monitoring met KNX
De mogelijkheid om gegevens binnen woningen te kunnen verzamelen, zoals bij een KNX gebouwautomatisering, stond centraal in de tweede presentatie van Willem Koppen. In zijn lezing zette Koppen uiteen waarom de rol van monitoring cruciaal wordt bij de invoering van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging. Bij deze nieuwe wet, die op 1 januari 2018 in werking treedt, komt de aansprakelijkheid bij gebreken in de woning te liggen bij de aannemers. Koppen gaf aan dat monitoring voor zowel gebouweigenaren als aannemers een essentiële rol zal krijgen om aan te tonen hoe het gebouw presteert. KNX maakt de noodzakelijke monitoring en analyse mogelijk door registratie van stuur- en sensorinformatie van alle gebouwinstallatie-onderdelen.

Integraal ontwerpen installaties
De derde lezing stond in het teken van het integraal ontwerpen van elektrotechniek en werktuigbouwtechniek. Freerk André de la Porte liet het publiek in deze lezing weten wat de voordelen zijn van het integraal ontwerpen van de installatietechniek en de belangrijke rol die KNX hierbij speelt. Zo kwam in zijn lezing aan bod dat de eigenaar van een gebouw bij een functieverandering van een (deel van het) gebouw alleen de software hoeft te veranderen bij de integrale aanpak met KNX. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. André de la Porte maakte daarbij nog een bruggetje naar de vorige presentatie door ook de monitormogelijkheden te benoemen. Doordat KNX op alle apparaten uit de E- en W-installatie aansluitbaar zijn is het integraal ontwerpen van installaties relatief eenvoudig met KNX.

KNX-compatibel
Op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer waren naast KNX zelf ook meerdere bedrijven aanwezig die producten en diensten leveren die op KNX aansluitbaar zijn. Zo stond Siedle ook op de beurs. Het bedrijf dat zich specialiseert in deurcommunicatie heeft een eigen app waarmee gebruikers, na het aanschaffen van de KNX-licentie, kunnen schakelen met alle andere apparaten die op KNX zijn aangesloten. BRControls, Regelpartners, Axis en Bosch zijn voorbeelden van andere bedrijven die op de beurs aanwezig waren die producten en systemen leveren die compatibel zijn met KNX.

De presentaties van het minisymposium en de foto's van de beursdag vindt u hier.