Professionals

Kerstdrukte in elektronicawinkels voor smart home producten

Bij het zoeken naar een kerstcadeau kwamen veel consumenten dit jaar uit bij smart home producten. De elektronicawinkels die zijn aangesloten bij brancheorganisatie UNETO-VNI constateren een forse verkoopstijging van producten en apparaten die gekoppeld zijn aan het Internet of Things. Vooral de belangstelling voor (streaming) media- en audioapparatuur en slimme beveiligings- en espressoapparaten neemt snel toe.

De verkoop van smart home producten groeit ook volgens onderzoeksbureau GfK gestaag. De afgelopen vijf weken zijn al 134.000 slimme producten verkocht; 10% meer dan vorig jaar. Vooral slimme beveiligingscamera's doen het goed. De afgelopen weken gingen er 30% meer beveiligingscamera's over de toonbank dan in dezelfde periode vorig jaar. Slimme espressoapparaten waren vorig jaar nog nauwelijks zichtbaar in de verkopen. De afgelopen weken zijn er al bijna 1.000 slimme espressoapparaten verkocht. De elektronicaretailers die zijn aangesloten bij UNETO-VNI noteren ook aanzienlijk hogere verkopen van slimme thermostaten, slimme verlichting, alarmeringssystemen en beveiligingscamera's die de beelden direct doorsturen naar de smartphone.

Energie besparen
De populariteit van smart home producten is niet alleen te danken aan het gebruiksgemak, maar ook aan de mogelijkheid om energie te besparen. Dit verklaart bijvoorbeeld de snel toenemende verkoop van slimme thermostaten. Manager detailhandel Rob Wierenga van UNETO-VNI: 'Het is handig om de verwarming vast aan te kunnen zetten op het moment dat je naar huis rijdt. Maar je kunt ook dagelijks op je tablet het energieverbruik volgen en de wasmachine aanzetten op het moment dat de stroom het goedkoopste is. Dat kan bijvoorbeeld het moment zijn dat de zonnepanelen op het dak de meeste elektriciteit leveren.'

Dienstverlening nieuwe stijl
Elektronicawinkels spelen niet alleen met apparatuur in op de wens van de consument om hun woning smart te maken. Steeds vaker werkt de retailer ook samen met bedrijven uit de technische installatiebranche om een woning volledig te automatiseren (domotica). De trend naar smart homes zorgt voor een compleet nieuwe dienstverlening. Elektronicawinkels en installatiebedrijven adviseren consumenten over smart apparaten voor entertainment, comfort, huishouden, infrastructuur en veiligheid. Vervolgens sluiten ze de apparaten ook aan en bieden ze service.