Professionals

De gasten van ’t Gerecht ontbreekt het aan niets


Het oude gemeentehuis in het centrum van Heerenveen ging al jaren door het leven als restaurant en grandcafé 't Gerecht. In 2013 gaven nieuwe ondernemers het een flinke impuls: volledig geautomatiseerde technische functies tillen gemak en comfort nu naar een hoger plan.

Comfort en gezelligheid
De exploitanten van 't Gerecht hebben een motto: het mag gasten nooit aan comfort ontbreken. De techniek staat daaraan ten dienste. De terras heaters zijn al gekoppeld aan KNX, net als alle technische functies in de keuken en de bar, de klimaatinstallatie en de audio-installatie. Ook de verlichting, die een hoofdrol speelt voor een optimale beleving, is geautomatiseerd. Afhankelijk van het tijdstip gaan bepaalde lampen in ’t Gerecht aan of juist uit, zonder dat het personeel daar omkijken naar heeft. Schemert het buiten dan gaat bijvoorbeeld de ‘tussenscene’ aan. Zo zien mensen van buitenaf dat zij bij ’t Gerecht moeten zijn voor gezelligheid. Geautomatiseerde camera’s op het grote terras aan de voorkant geven het personeel een seintje als daar mensen plaatsnemen. Zo duurt wachten op bediening nooit lang.

Continuïteit in stroomvoorziening

Het geautomatiseerde systeem monitort ook en het meldt storingen. De cv-ketels, de koel- en vriescel en de noodverlichting zijn allemaal aan KNX gekoppeld. Dankzij een KNX-koppeling tussen de afzuiginstallatie in de keuken en de elektrische ontsteking van de gasfornuizen, gaan de gaskleppen van de fornuizen bij een storing direct uit.
Voor de continuïteit in de keuken is de stroomvoorziening cruciaal. Als in de keuken steeds tostimachines uitspringen, omdat de belasting te hoog wordt dan merken de gasten dat. Komt de stroombelasting in de keuken boven een bepaald niveau, dan schakelt de KNX-automatisering met hulp van energiemeters bepaalde apparaten met minder voorrang uit. Apparaten met minder voorrang zijn bijvoorbeeld wasmachines maar ook de laadpalen voor elektrische fietsen en auto's.
Het markante gebouw is uitgegroeid tot een ware trekpleister. In de nabije toekomst komen op de tweede en een deel van de eerste verdieping dertien luxe hotelkamers. Uiteraard ook met maximaal comfort.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.