Professionals

Geautomatiseerd zwembad profiteert van gebruiksgemak en eenvoudig beheer


De elektrotechnische installatie van het gemeentelijke ir. Ottenbad moest – om in de pas te blijven lopen – dringend een modernisering ondergaan. Groepenkasten waren verouderd en schakelen en bedienen waren niet meer van deze tijd. Met de nieuwe gebouwautomatisering op KNX zijn de installaties van het zwembad meer dan up-to-date en toekomstvast.Adviesbureau BerkhofBoerboom koos voor gebouwautomatisering op basis van KNX om het beheer en de bediening van de installaties te verbeteren. “Dit internationaal gecertificeerde communicatieprotocol zorgt ervoor dat praktisch elk type installatie te koppelen is en dat opdrachtgever en uitvoerder altijd zelf kunnen beslissen welke toeleveranciers en fabrikanten men wil gebruiken", vertelt Ewout Berkhof van het adviesbureau.  

 

Eenvoudig te bedienen
Via vier touchscreens, verspreid door het zwembad, kan het personeel eenvoudig de installaties bedienen en aanpassen. Zo kan men nu in één keer alle verlichting uit zetten. Ook zijn verschillende scenes geprogrammeerd waarmee het personeel voor elke doelgroep in het zwembad met één druk op de juiste toets een gepaste sfeer oproept. Voor de schoonmakers is er een schoonmaakstand. Naast de verlichting kan men via het touchscreen ook de blindering bedienen - de schermen waarmee men bepaalde baden aan het zicht van andere baden kan onttrekken evenals het in- en uitschakelen van de jetstreams, die voorheen een aparte bediening hadden.

 

Grotere veiligheid
Door de nieuwe gebouwautomatisering is de veiligheid duidelijk vergroot. Naast elk touchscreen is een noodknop geïnstalleerd. Bij een calamiteit kan een medewerker met een druk op de noodknop, het personeel bij de kassa en op kantoor een melding sturen. Daarnaast gaat alle verlichting in het gebouw direct op vol vermogen branden en gaat er een zoemer af.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.