Professionals

Geavanceerde woningautomatisering in Franse bergwoning


Een vakantiewoning in de Franse bergen, met uitzicht op ongerepte natuur, idyllische dorpjes en de ruisende Rhône. Wie droomt er niet van? De familie Weerts maakte de droom werkelijkheid. Het van buiten eenvoudig ogend onderkomen aan een onverhard bergpad, is van binnen super-de-luxe en strak ingericht. In de vakantiewoning mocht het de bewoners aan niets ontbreken. Juist op vakantie wilden de eigenaren achterover kunnen leunen, en de techniek het werk laten doen.Porseleinen draaischakelaars
De eigenaren wilden de verlichting, de verwarming, de audio-video installatie en de camera-beelden centraal kunnen bedienen. Op de toiletten en in de gangen werkt het licht op KNX bewegingsmelders. Voor de bediening van de overige verlichting zijn bijzondere schakelaars aangebracht: porseleinen KNX-draaischakelaars die doen denken aan de bakelieten versies van weleer. Met steeds twee draaischakelaars naast elkaar kunnen de bewoners in totaal vier verschillende, voorgeprogrammeerde scenes oproepen. Via de drie iPads die voor de KNX-bediening zijn geprogrammeerd, kunnen de gebruikers de instellingen aanpassen of de lampen apart bedienen.

Camerabeelden via iPads
In vrijwel alle ruimten zijn speakers achter het stuukwerk geplaatst, die zorgen voor ‘onzichtbaar geluid’. De bewoners kunnen via het KNX-menu op de iPads internetradiozenders in werking kunnen zetten, die vervolgens over de speakers in de ingestelde ruimtes weerklinken. Maar ook kunnen ze de favoriete deuntjes op hun smartphones streamen naar het multiroom audiosysteem. In de speciale homecinema ruimte werkt de bediening van de slimme tv en video-installatie via de iPad.  Om bewegingen rondom het huis in het afgelegen gebied te kunnen volgen, zijn vijf IP-camera’s aangesloten op de KNX-installatie. Daarvan zijn de camerabeelden binnen op te roepen via de KNX-iPads, maar ook via de smartphones als de eigenaren zich op hun Nederlandse adres bevinden. Het geeft hen een veilig gevoel.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.