Professionals

Gebouwautomatisering winkelcentrum draait weer op rolletjes


Bij winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam draait alles weer op rolletjes nu het oude gebouwautomatiseringssysteem is omgebouwd naar één die KNX ‘spreekt’. KNX stuurt de verlichting, de luchtgordijnen en de toegang van alle 9 ingangen die het overdekte winkelcentrum kent, een stuk geavanceerder dan voorheen. Het winkelcentrum is nu  klaar voor de toekomst.Andere taal
Winkelcentrum Keizerswaard beschikte nog over een gebouwautomatiseringssysteem op basis van Batibus, een voorganger van KNX. Het verouderde systeem gaf steeds vaker problemen. Rolluiken die ’s nachts spontaan open gingen, programmering die in de war raakte na stroomuitval. Omdat er geen Batibus-componenten meer bestaan, was het onmogelijk om het bestaande systeem te repareren.
Batibus moest dus plaats maken voor KNX. Alle bedrading ging eruit, de componenten in de verdeelkasten werden vervangen door KNX-componenten, de bedienpanelen met drukknoppen maakten plaats voor moderne touchscreens. De programmering van de commando’s voor de gewenste schakelingen moest helemaal opnieuw, nu in een andere ‘taal’.

Stuk logischer
Het resultaat is een bedrijfszeker en toekomstvast systeem met veel meer mogelijkheden dan voorheen. Zo zijn de systemen nu ook op afstand te bedienen, uit te lezen en te onderhouden. Storingsmeldingen, meetgegevens en verbruikshistorie zijn nu duidelijk zichtbaar voor de beheerder. De bediening via de touchscreens is een stuk logischer dan voorheen. KNX zorgt voor de regelingen van het licht in de publieke ruimtes en het weersafhankelijk aansturen van de luchtgordijnen bij de entrees. Ook de automatische schuifdeuren voor het publiek krijgen hun opdrachten van KNX, en blijven afhankelijk van de temperatuur langer open of dicht. Daarnaast stuurt KNX de geluidsinstallaties aan.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.