Professionals

Gerenoveerd hoofdkantoor Siemens volledig uitgerust met KNX


Het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in Den Haag ondergaat momenteel een volledige casco-renovatie. Zowel het hoofdkantoor uit 1972 als de uitbreiding uit begin jaren negentig, in totaal een oppervlak van zo’n 29.000 m². Belangrijk doel van de renovatie is een opwaardering naar het uiterst duurzame LEED Gold-label. Voor KNX is daarbij een belangrijke rol weggelegd: het KNX-protocol regelt en stuurt de gebouwautomatisering van de E- en de W-installaties.Optimale energie-efficiëntie
Het ‘LEED Gold-standard for New Constructions and Major Renovations’, waar het pand na voltooing aan moet voldoen, is een redelijk zware Amerikaanse duurzaamheidscertificering voor onder andere energiezuinigheid. Een renovatie in LEED Gold is in Nederland een unicum. Het hoofdkantoor van Siemens heeft straks daglichtafhankelijke lichtregeling, aanwezigheidsdetectie en individuele regelbaarheid van licht en thermisch comfort. Verder zorgen warmteterugwinning uit ventilatielucht en groene stroom voor optimale energie-efficiëntie.

Overtuigd van de grote voordelen
Het is in alle opzichten een bijzonder en omvangrijk project waarbij een compleet nieuwe infrastructuur wordt toegepast waarmee alle gebouwgebonden installaties zo efficiënt en integraal mogelijk worden aangestuurd. Het is typerend dat de vastgoedmanagers van Siemens zelf de stuwende kracht waren achter het gebruik van de KNX-infrastructuur, in plaats van de verkopers van KNX-systemen. Siemens is overtuigd van de grote voordelen van één infrastructuur voor zowel de E- als W-installaties gebaseerd op KNX, voor nu in de toekomst. Een hedendaags modern kantoorgebouw kan niet meer zonder.

Eén systeem
Voor het ruimteregelsysteem is, eigenlijk vanzelfsprekend, het Total Room Automation (TRA) systeem van Siemens Building Technologies gebruikt. Waar gebouwen voorheen - en nog steeds heel vaak - aparte besturingen hadden voor de klimaatinstallatie en de verschillende elektrotechnische regelingen voor verlichting en zonwering, combineert het TRA-concept twee werelden in één systeem. Omdat het TRA-concept bovendien met KNX en BACnet werkt, kunnen producten van veel verschillende partijen ‘met elkaar praten’ en binnen een TRA-concept samenwerken.

Nauwkeurig aan te sturen
De regeling van de primaire installaties in het gerenoveerde pand werkt straks via BACnet, terwijl alle naregelingen en de installaties op veldbusniveau volledig via KNX werken. Ook de op Dali aangesloten verlichting is gekoppeld aan KNX zodat elk armatuur heel nauwkeurig is aan te sturen met de ruimteregelaars. In dit project worden straks ruim 5.100 KNX-actoren toegepast, plus nog eens 8.000 Dali-gestuurde armaturen.

 

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.