Professionals

Proactief beheer bij internationale dienstverlener dankzij technische installaties


De technische installaties van Koninklijke Vopak’s hoofdkantoor in Rotterdam worden momenteel vergaand geautomatiseerd. En niet alleen in het hoofdkantoor, maar ook in andere panden van Vopak. Feit dat medewerkers die nu vanaf één plek kunnen bedienen, levert de internationale dienstverlener gemak, comfort én aanzienlijke kostenbesparingen.KNX geschakeld
Aanvankelijk wilde Vopak alleen de verlichting in zijn hoofdkantoor automatiseren. Dat breidde zich al gauw uit toen het bedrijf de mogelijkheden van KNX ontdekte. Nu zijn ook de temperatuur, luchtvochtigheid, beveiliging, audiosystemen en de intercom via KNX aan elkaar gekoppeld. Per ruimte kan Vopak heel gericht en efficiënt de lokale, klimatologische omstandigheden instellen.

Kilometers afstand 
Ook de techniek in de hoogbouw naast het hoofdkantoor en in een pand in de Botlek liet Vopak automatiseren. Binnenkort komt de ondergrondse parkeergarage naast het hoofdkantoor daarbij. Op een speciale visualisatie op een touchscreen dashboard beheren medewerkers alle functionaliteiten bij de drie panden. Daarnaast is de visualisatie ook op te roepen op verschillende desktops of mobiele apparaten. Op die manier kan de facilitaire afdeling van Vopak, net als hun system integrator, overal ter wereld de informatie over de installaties oproepen, bedienen en bewerken.

Proactief beheren
Het kleinere gebouw in de Botlek heeft door de techniek op afstand geen fysiek aanwezige baliemedewerker meer nodig, wat direct een besparing op arbeid oplevert. Als Vopak deze automatisering in meer panden in Nederland toepast, heeft het bedrijf steeds minder receptionistes nodig. Net als beveiligingspersoneel.

Dankzij KNX zijn de technische processen in het pand sterk proactief te beheren. Stel, een type deur geeft bij 10.000 bewegingen een storingsmelding. Dan kan Vopak die deuren in de gaten houden en, om overlast te voorkomen, die deuren preventief laten vervangen als ze bijna 10.000 keer in actie zijn gekomen. En niet alleen de deuren, maar alle techniek waarvan Vopak dankzij KNX over data beschikt. Denk aan slagbomen, lampen, ventilatoren en pompen.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.