KNX Algemeen

Sterke KNX-commitment in zakelijk initiatief Smart Living

Duitsland moet marktleider worden op het gebied van Smart Living-applicaties. Dat is het belangrijkste doel van het zakelijke initiatief ‘Smart Living’ dat op 14 maart door leidende fabrikanten en organisaties is opgericht in samenwerking met het Duitse ministerie van Economische Zaken. Het zakelijke initiatief wordt al vanaf het begin sterk ondersteund door KNX en de KNX-leden; bijna 60% van de oprichters zijn KNX-bedrijven.

Het start van de Smart Living Technologie ligt pas zo'n 27 jaar achter ons. Op 3 mei 1990 richtten acht Duitse ondernemingen EIBA op, dat later werd hernoemd naar KNX. Deze oprichting wordt door velen ook wel gezien als het eerste marktinitiatief van de eerste Smart Living Technologie.

Wijdverspreid gebruik
Momenteel wordt deze technologie in meer dan 160 landen gebruikt. Meer dan 400 ondernemingen uit 42 verschillende landen produceren en verkopen de inmiddels meer dan 7.000 KNX-componenten, waarvan 134 bedrijven uit Duitsland komen. Meer dan 200.000 installateurs uit 157 landen maken gebruik van deze Smart Living technologie. Daarnaast bieden ruim 400 gecertificeerde trainingscentra KNX-trainingen aan om participanten te leren met KNX-componenten te werken en om KNX-projecten te realiseren.

Pionierswerk
Het waren Duitse KNX-fabrikanten die 27 jaar geleden al de blik op de toekomst gericht hadden en pionierswerk deden om de eerste onderdelen voor moderne en innovatie techniek te ontwikkelen. Dit deden zij met het oog op het ontwikkelen van een slim thuis; een ‘Smart Living’. Het federale Ministerie van Economische en Technologie (BMWi) in Duitsland erkent ook de noodzaak voor een platform voor Smart Living en heeft ondersteuning en medewerking toegezegd. Op 14 maart tekenden alle betrokken partijen tijdens de ISH in Frankfurt een Nota van Overeenstemming, waarna het initiatief aan het publiek werd gepresenteerd.

Actieve rol bij realisatie
Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association: “De KNX Association heeft het belang van het zakelijke initiatief ‘Smart Living’ al vroeg herkent en het idee resoluut en met grote inzet gesteund. Daarnaast hebben zij een actieve rol gespeeld in de realisatie van het idee. In totaal 15 KNX-ondernemingen ondersteunen dit initiatief sinds de oprichting. De KNX-leden vertegenwoordigen daarmee het grootste deel van de fabrikanten die bij deze fusie betrokken zijn; bijna 60% van alle oprichtende leden is een KNX-bedrijf.”