KNX Algemeen

Grote vraag naar KNX-trainingen voor verwarming, ventilatie en koeling

KNX breidt zijn prominente positie als het gaat om aansturing van verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) verder uit. Inmiddels bieden al ruim 70 bekende producenten van HVAC, waaronder Bosch, Buderus, Maico, Sauter, Siemens, Stiebel Eltron, Vaillant, Viessmann en Wolf allerlei KNX-gecertificeerde producten aan. “Als het gaat om de veilige en intelligente implementatie van verwarmings-, ventilatie- en koelsystemen, is KNX IoT het universele communicatieplatform voor integraal kostenbesparend energiemanagement in gebouwen”, concludeert Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association.

Kammerl zegt dit naar aanleiding van de grote vraag naar KNX-trainingen op het gebied van HVAC. Alle signalen wijzen erop dat de HVAC-branche steeds sterker inzet op KNX. Ook steeds meer installateurs, technici en smart home-specialisten gebruiken de wereldwijde standaard bij de implementatie van moderne HVAC-oplossingen. Met behulp van KNX IoT kunnen zij, ongeacht het merk, allerlei toepassingsscenario's voor het verwarmen, ventileren en koelen van gebouwen visueel presenteren.

 

Heel veel mogelijkheden

De mogelijkheden zijn erg breed: denk bijvoorbeeld aan de temperatuurregeling per ruimte, vloer- en radiatorverwarming, koeling via plafonds, de implementatie van fan coil-instellingen, snelle productie van warm water, de aansturing van zonwering, de aansturing van luchtbehandeling maar ook -variabele volumestroomregeling. “Met KNX worden HVAC-toepassingen integraal geïntegreerd in de geautomatiseerde ruimte- en gebouwtechniek,” aldus Kammerl

 

KNX IoT als interface

Door KNX IoT als interface te gebruiken tussen alle systemen voor energieopwekking en -distributie, ventilatie- en airconditioning is, zo blijkt uit onderzoek, tot 60 procent op energiekosten te besparen. Dankzij de visualisatie vanuit het KNX-systeem kan de gebruiker alle belangrijke HVAC-gegevens voortdurend volgen. De belangrijkste gegevens kan men via de smartphone of tablet real-time volgen en dat geldt ook voor het stroomverbruik, bedrijfsmodus en parameters van de ruimten. Ook storingsmeldingen worden direct doorgegeven. Bovendien kunnen alle gegevens lokaal of modern en veilig in een cloud worden opgeslagen.

 

Speciale trainingen

De vraag naar KNX van vakkrachten in de HVAC-branche is dusdanig gegroeid dat er vanaf september voor het eerst speciale trainingen worden aangeboden. Dit begon met het nieuwe tweedaagse seminar ‘Heating Cooling & Ventilation with KNX’ voor system integrators, dat op 13 en 14 september 2017 plaatsvond bij de BFE in Oldenburg (D). Ter aanvulling heeft de KNX Association voor geïnteresseerden bovendien drie nieuwe brochures gepubliceerd. Een daarvan is in het Nederlands vertaald en gratis vanaf onze website te downloaden. De andere twee staan gratis ter beschikking op de speciale, internationale website over KNX en HVAC. Tevens zijn er speciale HVAC-trainingen ontwikkeld voor KNX, die de gecertificeerde trainingscentra in de komende maanden kunnen gaan aanbieden en verzorgen. Hou daarvoor de cursusprogramma’s van de diverse KNX Trainingscentra in de gaten.