KNX Algemeen

Designwoning wordt extra functioneel met KNX


Interieurarchitect Piet-Jan Kommer bouwde in Bergen een XL villa voor zijn gezin. Een designwoning waar iedereen zorgeloos mag genieten. KNX draagt bij aan het woongenot met automatische sturingen van het licht, de verwarming en de ventilatie. Van den Kommer: “Gemak, comfort en functionaliteit staan in mijn ontwerpen altijd centraal, de KNX-woningautomatisering gaat uit van diezelfde uitgangspunten. Wat dat betreft passen we goed bij elkaar.”KNX wist alle wensen van de interieurarchitect moeiteloos in te vullen. Alles in de woning is centraal te bedienen via een iPad mini in de woonkamer en een smartphone. Hierop kunnen de bewoners de verlichting schakelen en dimmen, het verwarmingsprogramma aanpassen, de beelden van de beveiligingscamera’s bekijken en alle gegevens uitlezen uit de installaties. Ook de beveiligingsinstallatie is gekoppeld aan de KNX-installatie. Zo zal bij het inschakelen van het alarm, en dus het verlaten van de woning, automatisch alle verlichting uit gaan en schiet de verwarming in de spaarstand. Bij het afgaan van het alarm, gaat alle verlichting op volle sterkte aan.

De vloerverwarming staat op een vast comfortprogramma, maar de temperatuur is per ruimte steeds aan te passen aan de persoonlijke voorkeur. In de thuisbioscoop in het souterrain is de verlichting gekoppeld aan het gebruik van de beamer voor een filmvertoning. Bij de start van een film, dimmen de inbouwspots automatisch terug. Alle intelligentie van het systeem - het KNX-brein – bevindt zich in de technische ruimte van de woning, onttrokken aan het oog.

 

Van den Kommer is zo enthousiast over de KNX-installatie, dat hij nu in al zijn projecten bij luxe woningen een advies voor KNX-woningautomatisering meeneemt. Zelfs in zijn nieuwe showroom gaat hij de mogelijkheden van KNX laten zien.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.