KNX Algemeen

Hypermoderne led-lijnverlichting biedt Go-Tan ongekende mogelijkheden


Grote kans dat je Go-Tan Chilisaus in een keukenkastje hebt staan. Authentiek Oosters, maar het komt gewoon uit de Betuwe. Daar, in Kesteren, staat de fabriek van familiebedrijf Go-Tan. Het innovatieve bedrijf paste in de nieuwe fabriekshal een vernieuwend verlichtingsconcept toe. Vanuit een duurzame wens, maar ook vanuit zorgzaamheid voor de 60 medewerkers. Het verlichtingsconcept biedt het beste van twee werelden: duurzame, comfortabele led-lijnverlichting met geautomatiseerde aansturing van KNX.Het gaat Go-Tan goed. De bekende bereider van Oosterse gerechten en ingrediënten breidt daarom flink uit op de productielocatie in Kesteren. Daar kunnen ze straks nog meer woksauzen, seroendeng, kroepoek en sambal produceren voor de inmiddels 45.000 Europese afnemers per dag. Bij het ontwerp van de nieuwe fabriekshal met magazijn was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt voor de familie Go. Ook voor wat betreft de elektrotechnische installatie. Duurzaamheid voor het milieu, maar ook voor de mens en het bedrijf zelf. Daarbij viel het oog op een gloednieuw lijnverlichtingsconcept: led-armaturen van drie meter lang die eenvoudig met elkaar te koppelen zijn tot één ononderbroken lichtlijn. Het geeft continue uniform licht, zonder hinderlijke verblinding.

 

KNX verbetert efficiency van led

Ten opzichte van tl, brengt led het energieverbruik met 70 tot 80% omlaag. De slimme sturingen van KNX doen daar nog een schepje bovenop. Zo is het mogelijk om in de productiehal alle verlichting per vak te programmeren op verschillende lichtniveaus. In het magazijn start de verlichting bij het inschakelen automatisch op 100%, in de productiehal geldt standaard een lager lichtniveau. De energie-efficiency neemt daardoor belangrijk toe. Bovendien maakt KNX het mogelijk om bij veroudering van de armaturen – en wellicht vermindering van de lichtopbrengst – op te schalen naar bijvoorbeeld 90% van het maximum in de productiehal. Zo blijft de lichtkwaliteit voor de medewerkers altijd stabiel en aangenaam.

 

Data via licht

Om meer functionaliteiten te bieden dan alleen licht, is de led-lijnverlichting voorbereid op het doorzetten van data. Zo kan Go-Tan, zonder dat ze daarvoor aparte bekabeling nodig hebben, op de lijnverlichting ook ethernetapplicaties toepassen, zoals ip-camera’s, audiosystemen en wifi-hotspots. De lichtlijnen zijn verder uitgerust met aanwezigheidsdetectoren en een noodverlichtingssysteem. De detectoren zorgen ervoor dat de verlichting in de stellingpaden aan en uit wordt geschakeld op basis van aanwezigheid. De noodverlichting is een interessant detail. Bij spanningswegval dient de hele lichtlijn als noodverlichting.

Download de projectbeschrijving
Lees meer over dit project in de pdf.